Khamis, 26 Julai 2012

Karangan Berpandu 1 - Langkah Mengatasi Kenaikan Harga Barang di Pasaran


          Kini, harga barangan semakin meningkat justeru meruncingkan masyarakat kita. Oleh itu, senario ini mesti dikawal dengan langkah-langkah berikut.

           Pihak kerajaan seyogianya mengenakan denda kepada peniaga yang tamak kerana mereka bersikap seperti menangguk di air keruh. Misalnya, sesetengah peniaga menaikkan harga barangan sewaktu kekurangan stok di pasaran. Natijahnya, masyarakat yang kesempitan wang bagai ayam di kepuk mati kelaparan kerana berbelanja besar dalam membeli barangan.

           Seterusnya, pemeriksaan pihak berkuasa merupakan langkah penting untuk membendung masalah kenaikan harga barang. Tamsilnya, mereka patut membuat pemeriksaan terkejut di premis perniagaan di samping memantau harga barangan. Melalui wadah ini, peniaga tidak mempunyai kesempatan untuk mencekik leher pengguna.

          Sementara itu, pihak kerajaan harus menghentikan pengimportan barangan. Masyarakat sewajarnya menyokong barangan buatan Malaysia dan sedar bahawa hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri.

           Konklusinya, kenaikan harga barang dapat dikawal sekiranya semua pihak berganding bahu untuk menyelesaikannya. Dengan ini, kita hendaklah berpegang pada prinsip bersatu kita teguh, bercerai kita roboh.
                                                                                                   
(126 patah perkataan )

Tiada ulasan:

Catat Ulasan